Miód faceliowy 1,1 kg pasieka Rodzinna, polski miód. Miód jest w postaci stałej, nierozgrzewany.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Miód Faceliowy jest to jeden z naszych ulubionych miodów, o to kilka ciekawostek o nim.
Miód ten pozyskiwany jest z nektaru facelii błękitnej. Jest to roślina miododajna, która bardzo często jest siana przez naszych rolników jako poplon.
Facelia błękitna to roślina jednoroczna należąca do rodziny ogórecznikowatych. Facelia jest łatwa w uprawie, rozkrzewia się i tworzy piękne kwiaty niebieskofioletowe.
Kwitnie przez 5 tygodni. Wytwarza nektar przez cały dzień, gdyż owady oblatują plantację do późnego wieczora. Najmocniej owady oblatują facelię w godzinach
między 11:00 a 16:00.
Charakterystyka miodu:
Miód faceliowy jest jasny, o żółtawym odcieniu. Czasami może mieć odcień delikatnie zielony.
Miód w smaku jest minimalnie kwaskowaty. W miodzie da się wyczuć aromat facelii.
Właściwości zdrowotne:
Miód faceliowy jest dobrym źródłem energii. Wysoka zawartość cukrów prostych glukozy i fruktozy wpływa regenerująco na organizm po intensywnym treningu, czy po ciężkiej pracy fizycznej.
Stosowany jest podczas leczenia wrzodów żołądka. Wspomaga organizm podczas leczenia przeziębienia, grypy, miażdżycy, nadciśnienia oraz układu oddechowego w astmie.
Miód jest w postaci skrystalizowanej, nie podlega żadnej obróbce termicznej.
Kilka słów o Nas:
Witamy w naszej pasiece rodzinnej, miejscu, gdzie tradycja pszczelarstwa łączy się z nowoczesnością, a pasja do pszczół przekłada się na źródła jakości naszych produktów. Pozwól nam przedstawić Ci naszą pasiekę bliżej.
Nasza pasieka rodzinna ma swoje korzenie w wielopokoleniowej tradycji pszczelarskiej. Przez lata uczyliśmy się szacunku do pszczół i troszczyliśmy się o rozwój naszych rodzin pszczelich. Dzisiaj, z dumą, powtórzyliśmy tę historię, starając się zastosować wartości i doświadczenie przekazane nam przez poprzednie pokolenie pszczelarzy. W naszej pasiece każda rodzina pszczela jest dla nas unikalna. Stawiamy na wyłączność dla każdego ula, dbając o ich zdrowie, komfort i rozwój. Regularnie przeglądamy stan rodzin, monitorując zdrowie pszczół.
Pasieka rodzinna to również miejsce, gdzie zbierany jest miód. Pszczoły zbierają nektar z kwiatów, a następnie przekształcają go w miód wewnątrz uli. Pszczelarz odpowiedzialny jest za zebranie miodu z uli bez uszkadzania rodzin pszczelich, a następnie odwirowanie go i przechowywanie w odpowiednich warunkach.
Posiadanie pasieki rodzinnej to nie tylko forma działalności gospodarczej, lecz również dbanie o środowisko naturalne i ochronę różnorodności biologicznej. Dzięki zapylaniu roślin przez pszczoły, odgrywają one kluczową rolę w procesie reprodukcji roślin oraz w utrzymaniu różnorodności ekosystemów.
Pasieka rodzinna pozwala również na korzystanie z naturalnego i zdrowego produktu jakim jest miód. Oferujemy swoje produkty osobom zainteresowanym zdrową żywnością i naturalnymi produktami.
Ważne jest, aby pasieka rodzinna była prowadzona w sposób odpowiedzialny i z poszanowaniem pszczół oraz ich naturalnego środowiska. Tylko wtedy możemy cieszyć się korzyściami płynącymi z eksploatacji pszczół i zachować równowagę w przyrodzie.
Miód pochodzi z pasieki prowadzonej przez pszczelarkę Monikę Cisek.
O Monice Cisek:
Pszczelarstwem zajmuję się od 5 lat. Na początku zaczynałam od kilkunastu uli i na stan dzisiejszy pasieka liczy ponad setkę uli. W międzyczasie zrobiłam uprawnienia i uzyskałam wykształcenie Technika Pszczelarskiego.
Ukończyłam Uniwersytet Wrocławski na wydziale Chemii
Reference:
Producent: dobrymiodek24
[]
[]
Najniższa cena w ciągu 30 dni przed aktualną promocją:
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni